23. decembra 2012

Vianočná kapustnica s medzinárodným pôvodom

O tom, ako spraviť z kapustnice multiregionálne či multinacionálne jedlo

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, aké ťažké môže byť držať sa naučených tradícií v prípade, že sa rozhodnete opustiť rodnú hrudu? Nie, nehovorím priamo o nás, aj keď už nežijeme na Slovensku – stále sme na dosah a okolitý región ponúka všetky suroviny, ktoré k príprave jedál podľa našich stravovacích návykov potrebujeme. Ale ako sú na tom tí, čo sa rozhodli vycestovať za ďaleký oceán?!

Môj brat so ženou a drobizgom žijú v Kanade. Sviatky slávia tradične a jedia tak ako boli v detstve zvyknutí. Ich vianočné menu má myslím všetko, čo by jedli aj u nás: kapustnicu, šalát, bobáľky, drobné pečivo, rybu. Aj keď sa v pri niektorých surovinách museli vynájsť a substituovať ich podľa miestnej ponuky, veľkú časť surovín vedia v Kanade zohnať. Ponuku na kanadskom potravinovom trhu totiž zachraňuje veľká poľská komunita, ktorá je schopná doviezť alebo vyrobiť produkty, o ktorých Kanaďania nechyrovali. Kyslú kapustu, klobásky, bryndzu, korbáčiky. Len s chlebom je to v krajine javorových listov a sirupu na prd. Kaprov bežne myslím nedostať, ale pri rybách môžete aj u nás doma siahnuť po akomkoľvek druhu, ktorý vám chutí (na kaprovi ani ja striktne netrvám). Problematický je mak, predsalen jeho pestovanie nie je vo všetkých krajinách úplne benevolentné. Tak bráchovcom neostáva nič iné, len poriadne zmapovať trh a k surovinám, čo potrebujú sa prácne dostať. Ale našťastie, ide to!

Naša vianočná kapustnica 


Kapustnica je pre mňa jedlom, na ktoré sa v rámci Vianoc teším najviac. Počas roka ju nikdy nevarievam, maximálne na Silvestra (ak nemáme zvyšky z Vianoc v mrazáku), inak mám zaracha (udeleného sama sebou). Odkedy trávim Vianoce s mojím mužom a kapustnicu pripravujem sama, zvyknem ju robievať už vopred. Všetci predsa vieme, že kapustnica je presne ten typ polievky, ktorá je lepšia, čím je staršia a odležanejšia. Všetky chute sa po pár dňoch rozležia a kapusta získava na sile a kyslosti. Kapustnicu som tento rok pripravila 2 dni vopred a tak nám už od včera nádherne doma rozvoniava vianočná vôňa. Je výborná, to bude zajtra pochutnání!




Recept na kapustnicu má každá rodina svoj, ten uverejňovať nejdem. Ale, čo tak sa zamyslieť nad tým, odkiaľ odvšadiaľ máte suroviny na tú vašu štedrovečernú kapustnicu? Kapustnica, ktorú pripravujem ja, je nielen multiregionálna, ale aj multinacionálna. Neveríte? Veď posúďte sami!

Zloženie:
kyslá kapusta – od trhovníčky zo Záhoria
klobásky – 3 druhy: 2 druhy od trhovníka z južného Slovenska (od maďarského Slováka), tretí druh od trhovníka priamo z Maďarska
huby – vlastnoručne nazbierané; väčšina z Rakúska, zvyšok zo Záhoria
cibuľa – miestna, teda maďarská
cesnak – od maďarského Slováka
olej – talianský
červená paprika – maďarská
soľ – talianská
čierne korenie a bobkový list – ani netušiac
voda – miestna, teda maďarská



Milí zahraniční Slováci, hľadajte, skúšajte, nech je vaša kuchyňa plná tradičných vôní.
Všetkým krásny finiš v predvianočných prípravách. Zvoľnite a užívajte. Už je čas.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára