28. júla 2014

Sezóna: DROBNÉ BOBUĽOVÉ OVOCIE

V záhradách i lesoch začínajú dozrievať najdrobnejšie ovocné skvosty plné najhodnotnejších prírodných farbív, látok a vitamínov. Nepoznám nikoho, kto by aspoň jeden druh bobuľového ovocia nemal rád. Maliny, čučoriedky, černice – mám ich plné čapice ... Hmmm, veru nemám. Z našich malín v záhrade tento rok nebolo nič. Sucho sa na nich podpísalo a dĺžka mojej záhradnej hadice (40 m) k nim žiaľ nedočiahla. Tak hádam sa o rok spamätajú, rovnako ako počasie.

Bobuľové ovocie je drobné, vzácne a v obchodnej sieti i na trhoviskách poriadne drahé. Ale niet sa čo čudovať. Na to, aby ste si nazbierali aspoň misku ovocia, potrebujete pomerne dosť veľa kríkov a zároveň dosť času na oberanie.

Ja osobne navyše, prešľachteným záhradným verziám akosi neviem prísť na chuť. Veľkosť je nafúknutá, vizuálne vyzerajú atraktívne, ale chuť ... tá mnohým chýba. Ak ste v detstve mali niekedy možnosť okoštovať v lese pravé divoké maliny, černice a nebodaj i čučoriedky, viete porovnať. Jednoducho, iná liga. Najhoršie sú na tom záhradné čučoriedky. Bez chuti, bez zápachu a čo je najhoršie, i bez farby. Kto má pod nosom lesík, má vyhraté, tak hor sa na oberačku. Strávite chvíľu na čerstvom vzduchu a donesiete domov bohatstvo.


Dvojfarebné černicovo-malinové smoothie

bezlaktózové, bez cukru, vegan


Tento mini recept som pripravovala do časopisu Dobré jedlo, kam sa k mojim ostatným receptom nevošiel, a tak si ho užime aspoň tuná na blogu, nech nevýjde nazmar. Na prvý pohľad jednoduchý recept, ale celková produkcia ma vytrápila poriadne. Najviac som sa tešila na čučoriedkovú verziu smoothie, ale po rozmixovaní kupovaných, zrejme kanadských, čučoriedok prišlo k najväčšiemu sklamaniu. Tipnete si farbu, akú mali? Prosím pekne – hnedú!!! No, foť ich! Nástrah však bolo omnoho viacej, smoothie mi dalo zabrať, ale aspoň som sa znovu niečo nové naučila.




Suroviny: (na 1 veľkú porciu)
sezónne bobuľové ovocie (125 g)
kokosové mlieko (0,5-1 dl)
jemné ovsené vločky (50-100 g)
hustý sirup (agávový, ryžový, datľový, jačmenný) – množstvo podľa chuti
vanilkový struk
mletá škorica




Náhrada za suroviny pri nulovej intolerancii na potraviny a alergény:
– ak nemáte k dispozícii hustý sirup, použite miesto neho cukor s melasou – trstinový demerera alebo muscovado
– kokosové mlieko môžete nahradiť kravským mliekom alebo akýmkoľvek rastlinným nápojom (mandľovým, ryžovým, špaldovým a pod.)




Postup:
Ovsené vločky premyte v studenej vode. Po premytí ich dajte na cca 20 min. do teplej vody nabobtnať, následne ich zlejte a vyžmýkajte z nich prebytočnú tekutinu. Umyjte, prípadne očistite ovocie. Ovocie spolu s vločkami dajte do misky a rozmixujte tyčovým mixérom. Prilejte kokosové mlieko aj s trochou hustého kokosového krému. Množstvo si regulujte podľa toho, aké husté smoothie chcete mať. Oslaďte podľa chuti hustým sirupom a dochuťte korením – škoricou alebo semiačkami z vanilkového lusku. Ak použijete viacero druhov ovocia, mixujte a ochucujte každý druh zvlášť, pri servírovaní tak vytvoríte viacero efektných farebných vrstiev. Pred podávaním dajte zachladiť do chladničky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára