3. apríla 2016

Pod nosom a za nosom

Keď sa u nás zjarí, všade naokolo sú lány snežienok a medvedieho cesnaku, stačí len ísť za vôňou. Máme to šťastie, že nám rastú priamo pod nosom, pár desiatok metrov od domu. Najradšej vždy chodím čo najvčaššie na baby cesnačik, keď sú lístky malinké, jemnučké, mladučké a v lese je viac lístka ako zeliny. Sezóna medvedieho cesnaku už u nás trvá pár týždňov a cesnak pomaly ženie do kvetu. Ak je u vás ešte v plnej kondícii, vyberte sa do lesa, kým nie je neskoro, ponúkam dnes ďalší sezónny recept. V poradí tretí cesnakový je v štádiu príprav, tak hádam ho i vy, i ja stihneme, kým nám sezóna cesnaku neskončí.

Mrkvová polievka s pestom z medvedieho cesnaku

/4 porcie/

Suroviny na polievku: 
600 g mrkvy
100 g červenej šošovice
1 cibuľa
1 PL morských rias
1 PL panenského olivového oleja
1 l vývaru zo zeleninového bujónu (bez glutamanu)
soľ (nerafinovaná)

Na pesto:
zväzok medvedieho cesnaku
60 g kešu orieškov
2 PL parmezánu alebo grana padano
50 ml panenského olivového oleja
čerstvo mleté čierne korenie
soľ (nerafinovaná)





Postup:
Cibuľu a mrkvu nakrájame na väčšie kusy a orestujeme na olivovom oleji. Po chvíli zalejeme vývarom, pridáme morskú riasu a uvaríme do mäkka. Šosovicu uvaríme osobitne – premytú ju zalejeme studenou vodou, počkáme kým nezovrie, zlejeme a premyjeme. Znova zalejeme studenou vodou a uvaríme do mäkka. Prebytočnú vodu zo šošovice scedíme a šošovicu spolu so zeleninou rozmixujeme dohladka. Podľa potreby dochutíme soľou. Všetky suroviny na pesto rozmixujeme a podľa potreby ochutíme soľou a čiernym korením. Každú porciu polievky ozdobíme pár lyžičkami pesta a servírujeme. Ak chceme zvyšné pesto uschovať, preložíme ho do sklenenej uzatvárateľnej fľaše, vrch zalejeme olejom a skladujeme v chladničke pár dní.




Dobré drobné rady: 
- ak by ste náhodou medvedí cesnak nezohnali, použite na pesto špenát, petržlen či rukolu
- hustotu pesta si vyregulujte podľa svojej chuti - pre redšie pesto použite viacej oleja

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára